Продукти

Бобови култури

Грейн Процесинг ЕООД предлага всички класически видове бобови култури като боб, соя, грах, леща, нахут. Бобовите култури съдържат ценни растителни протеини, микроелементи, баластра и въглехидрати. Те не съдържат холестерол и вредни мазнини, но в същото време са сериозен източник на енергия, което ги прави задължителна част от съвременната балансирана  диета. Според съответния селскостопански вид те се използват както за храна на хората, така и за фураж, разсад, зърно, торене и др. Бобовите култури имат и промишлено приложение в икономиката, в това число за производство на масла. Те са на трето място в света по големина и разнообразие на растителното семейство, което има над 700 рода и близо 20 000 вида растения.  

В България традиционно се отглежда зрял боб от качествени сортове с много добри вкусови качества. В официалната сортова листа на страната влизат сортовете фасул Никос, Пуклив две, Джина, Керион, Palanachki tetovac. Сред класическите бобови култури в България е и лещата. Нейните хранителни и вкусови качества са не по-малко ценни от тези на фасула. Сред някои от популярните и качествени сортове, които се отглеждат в страната са сортовете Илина и Елица. Сортовете грах, които се добиват в България са сред най-разнообразните в сравнение с другите бобовите култури и са предимно фуражни. Такива са сортовете Весела, Мир, Пикарди, Амитие, Теди и др. Сортовете градински грах, отглеждани у нас, са Марси и Ран 1

Маслодайни култури

Маслодайните култури също заемат ключово място в изхранването на населението – слънчоглед, фъстъци, сусам, рапица. Повече от 70 % от използваните от хората мазнини, са от растителен произход. В това отношение най-важната маслодайна култура е слънчогледът. В България се добива слънчоглед от високомаслени сортове. Най-важният район в България за отглеждане на слънчоглед е Дунавската равнина, където се добиват ¾ от тази маслодайна  култура. Особено подходяща за отглеждане на слънчоглед е североизточната част на Дунавската равнина. 

Зърнено-житни култури

България се радва на екологично чисти и плодородни почви, а близо 50 на сто  от територията на страната е земеделска земя, а над половината от обработваемата площ е засята със зърнено-житни култури. Страната има  утвърдени традиции и производители в отглеждането на зърнено-житни култури, които отговарят на световните и европейски стандарти за високо качество. Не случайно износът на пшеница и смес от ръж и пшеница се увеличава непрекъснато през последните години, като достига около 1/5 от общия износ на страната и 1/3 от общия износ на земеделска продукция.  Като видове зърнени култури водещи са мека  пшеница, твърда пшеница, ечемик и царевица. По износ на мека  пшеница България е на 11. място в света. От зърнено-житните култури Грейн Процесинг търгува с всички видове зърнени култури.

Здравословни храни

Поради полезния си състав, свойствата на антиоксиданти и липсата на глутен, все по-популярни стават т.нар. здравословни храни като чия, лимец, елда и др. Благоприятните климатични и почвени условия в България позволяват отглеждането им и у нас. Семената от чия съдържат и голямо количество омега 3 мастни киселини и са силен антиоксидант. В страната все повече нарастват и площите за отглеждане на лимец, известен с ниското си съдържание на глутен – под 2 на сто. Много подходяща за отглеждане в България е и елдата, която може да се отглежда и като втора култура. Високият състав на магнезий, калий, калций, желязо,  правят тази култура все по-популярна сред българските производители и потребители.